Jäsenyys‎ > ‎

Harrastajalle


Luonnollista liikuntaa

Lahden ympäristö ja Vesisamoilijat ry tarjoaa hyvät ja monipuoliset melonnan harrastusmahdollisuudet. Melonta on monipuolinen ja kiehtova laji, jota pystyy harrastamaan lähes kaikkialla, missä on vapaata vettä: järvessä, joessa, koskessa ja merellä. Vesisamoilijoissa melontaa voivat harrastaa kaikenikäiset haluamallaan tavalla. Seuraan kuuluu retki-, kuntomelojia, ratamelojia, koskimelojia ja kanoottipoolon pelaajia. Osa jäsenistä nauttii vain hyvästä seurasta ja Kahvisaaren ympäristöstä.

Paras ja suositeltavin tapa tutustua melontaan on osallistua peruskurssille, joita Vesisamoilijat järjestää kesän aikana useita. Kurssilla oppii melonnan perustaidot turvallisesti koulutettujen ohjaajien opastuksella.

Jos haluaa kuntoilla turvallisesti niin Vellamostadionilla Joutjärvellä on lähes uima-allasolosuhteet aallokon ja tuulen suhteen. Joutjärven kuntosalilla voi harjoitella melontaergometrillä. Talvisunnuntaisin Vesisamoilijoilla on Kivimaan uimahallista varattu vuoro melontaan.

Vesijärvellä sijaitseva Kahvisaaren melontakeskus on oiva tukikohta lyhyemmille lenkeille ja pitemmille retkille. Kahvisaaren tiistai- ja torstaimelonnat ovat suosittuja. Ohjattua iltamelontaa järjestetään kysynnän mukaan. Vesijärveltä on yhteys Päijänteelle ja Kymijoelle ja kanoottikärryjä käyttämällä jopa Saimaalle. Merelle ja Kymijoen koskiin on Lahdesta matkaa vain noin 100 km.

Seuralla on monipuolinen valikoima erilaista kalustoa, jota voi vuokrata tai käyttää kalustonkäyttöoikeudella. Kanootin vuokraan kuuluvat aina mela, aukkopeite ja kelluntaliivit sekä virtavesissä melottaessa kypärä.

Retkeillen, kuntoillen, virkistyen

Melonta on oiva kuntoilumuoto, joka vahvistaa erityisesti ylävartaloa ja jalkoja.  Myös hengitys- ja verenkiertoelimistö saavat harjoitusta. Retki- ja kuntomelonta kohottavat hyvin peruskestävyyttä. Koski- ja poolomelonnassa taidon ja tekniikan aktiivinen harjoittelu parantaa nopeuskestävyyttä. Oikean eteenpäinmelonnan energiankulutuksesta noin 60 % tulee jalkatyöstä. Oikean tekniikan opetteleminen parantaa suoritusta ja lisää yleiskuntoa vahvistaa vaikutusta. Kyseessä on vartaloa kokonaisvaltaisesti vahvistava kuntoilumuoto.

Fyysisen harjoittelun lisäksi melonta on myös elämyslaji. Kanootissa voi ottaa aurinkoa, kalastaa, tarkkailla lintuja tai muuten vain ulkoilla kaikki aistit avoinna. Jos haluaa antautua tuulen vietäväksi, eikä melominen ole pääasia, niin voi harkita kanoottipurjehdusta. Avokanoottia pidetään yleensä ennakkoon helppona melottavana, mutta hyvän melontatekniikan opettelu vie aikansa. Taitava avokanootin käsittely onkin sitten melojalle palkitsevaa ja sivusta seuraavalle kaunista katseltavaa.

Jännitystä ja vauhtia kaipaaville koskimelonta on oiva laji. Koskimelojat suunnittelevat harjoitukset osanottajien taitoja vastaavasti ja huolehtii turvajärjestelyistä. Eskimopyörähdykset ovat koskimelonnan suola. Vauhtia ja nopeita käännöksiä sekä joukkuetoimintaa kaipaaville sopii kanoottipoolo, jossa pääsee myös kilpailemaan. Ratamelonnassa seuramme on menestynyt hienosti jopa olympialaisissa. Kiikkerä kanootti vaatii tarkan tekniikan, jota on jaksettava hioa yksityiskohtia myöten. Joutjärven kunto- ja kilpakajakeilla voi kokeilla riittääkö tasapaino nopeampien melontavarusteiden hallintaan.

Melonta sopii vauvasta vaariin, erakoille ja perheille. Erilaisiin käyttökohteisiin ja -tarpeisiin sopivia kajakkeja ja avokanootteja voi vuokrata seuralta, joten omaa ei tarvitse heti ostaa. Melontataitojen opettelu seuran harjoituksissa, kursseilla tai retkillä tuo mukaan melonnan sosiaalisen puolen. Hyvät ohjeet ja vinkit kokeneemmilta nopeuttavat omaa oppimista ja säästävät vammoilta ja ehkäpä virhehankinnoiltakin. Ryhmässä keskinäinen kannustus ja tsemppaus sekä kokemusten vaihto luovat hyvää mieltä.

Turvallisesti vesillä

Melontaturvallisuus lähtee itsestä ja omien taitojen arvioinnista. Kelluntapukine ja kanootin asiallinen varustelu on tärkeää. Vesisamoilijoiden tilaisuuksissa noudatetaan turvallisuusasiakirjaa. Seuran melontatapahtumissa ja koulutustilaisuuksissa päävetäjinä ja turvahenkilöinä toimivat melontaoppaat tai -ohjaajat.

Monipuolista toimintaa yli 60 vuotta

Vuonna 1950 perustettu Vesisamoilijat on maineikas melontaseura, jossa on noin 420 jäsentä. Aktiivinen ja innokas melontaseura tarjoaa mielekästä tekemistä kaikenikäisille. Melontaa voi harrastaa monin tavoin. Tervetuloa mukaan!