Jäsenyys‎ > ‎

Retkeilijälle


Retkimelonta on patikointiin tai vaellukseen verrattavissa oleva liikuntamuoto. Retkimelojat melovat yleensä sisävesillä järvillä tai jokireiteillä tai merellä. Retkimelojalla on mukanaan kaikki mitä tarvitsee päiväretkellä tai usean päivän aikana. Usean viikon retkillä tuoreita ruokatarvikkeita ja juomavettä on pakko hankkia muutaman päivän välein. Pitkät melontaretket vaativat hyvää suunnittelua ja vaihtelevien olosuhteiden hallintaa. Retkeily on aina turvallisempaa ryhmässä mutta vapaampaa yksin - jokainen retkeilee tavallaan.

Kanootin etu on matala syväys. Muut vesilläliikkujat on sidottu veneväyliin. Kanootti tarvitsee vaaksan vettä alleen eikä kiviin kolhaisut yleensä vahingoita retkikanootteja. Raapaisujälki jää muistoksi. 

Kesän melontamuistoilla jaksaa melontakaudesta toiseen.

Melontaretkeilyssä on monia erilaisia tavoitteita. Se on helppo tapa irtautua arjesta. Haastavissa olosuhteissa melontaan joutuu keskittymään tosissaan ja helpoissa olosuhteissa melonta on aktiivista lepoa. 

Tuhansien järvien maassa reittivaihtoehdot ovat rajoittamattomat. Vesijärvi, Päijänne ja Ruotsalainen tarjoavat aloittelevalle retkeilijälle hienoja reitejä ja kokemuksia. Monilla on kiire merta edemmäs kalaan. Lähiretkeilijän ei tarvitse huolehtia autoilusta ja varusteiden turhista siirtelyistä. Tietysti uudet maisemat ja vesistöt tuovat uusia kokemuksia, mutta aina myös uusia odottamattomia haasteita.

Päiväretket onnistuvat ilman omaakin kalustoa edullisella melontavarusteiden käyttöoikeusmaksulla. Vesisamoilijoilla on monipuolinen kalusto.

Myrsky yllättää
Myrsky voi yllättää melontaretkellä.

Jos haluat lähteä retkelle, sinun kannattaa tarkistaa Vesisamoilijoiden laatimat melontaretken turvallisuusohjeet. Kokenut jäsen voi viedä retkelle neljä henkilöä. Isommassa ryhmässä pitää olla vähintään yksi melontaohjaaja. Yksi melontaohjaaja voi selviytyä korkeintaan 16 henkilöstä 10 kanootissa. 
Retkelle on hyvä laatia turvallisuussuunnitelma
Jos melontaretkellä menee jotain pahasti pieleen, selvitä tiedotusohjeessa mainittujen henkilöiden yhteystiedot ennakolta. Myös kaikki läheltä piti -tilanteet pitää raportoida, jotta voimme laatia parempia ohjeita ja koulutuksia. 
Normaalisti kanootin kaatuminen ei ole hätätilanne. Läheltä piti -tilanteeksi se voi muodostua nopeasti kylmissä vesissä. Vesisamoilijoiden melontatapahtumissa ja melontaretkillä ei ole koskaan sattunut mitään vakavaa. Menneisyys ei ole tae tulevaisuudesta. 
Muista retkeilijänä ainakin nämä melontaturvallisuusperiaatteet

1/ Viisas varoo joutumasta sellaisiin tilanteisiin, joista vain nokkela selviytyy.

2/ Päiväretkistä yöretkiin - järviretkistä jokiretkiin - jokiretkistä koskiretkiin - koskiretkistä meriretkiin.

3/ Ajattele itse. Sinä voi selvitä ryhmässä, mutta ryhmä voi saattaa sinut vaaraan. Sano ääneen mitä ajattelet.

4/ Kukaan ei voi auttaa sinua hädässä, jos olet yksin melontaretkellä. Yksin et voi toimia kuten ryhmässä.

5/ Jos ajattelet, että olet ryhmän heikoin lenkki, todennäköisesti myös olet sitä. Kerro se vetäjälle.

6/ Väsyt sitä nopeammin, mitä vähemmän juot nestettä. Jos jano yllättää, olet jo epäonnistunut nestehukassa.

7/ Parhaat melontavarusteet eivät korvaa kokemusta. Uusista varusteista sinulla ei ole vielä kokemusta. 

8/ Mikä tahansa elektroninen laite voi lakata toimimasta melontaretkellä. Oletko siitä riippuvainen?

9/ Selviätkö kanootin vaurioitumisesta tai melan rikkoutumisesta melontaretkellä?

10/ Merellä sää voi estää etenemisesi useamman päivän. Miten vältät silloin virheharkinnat?

11/ Ikä tuo kokemusta, mutta ikä vie toimintakykyisyyttä. Pystytkö samaan kuin ennen?


Comments