Toiminta‎ > ‎

Koulutusta

Melonnan peruskurssit

Vesisamoiljat järjestää useita melonnan peruskursseja melontakaudella lapsille, nuorille, aikuisille ja perheille. Peruskurssi sopii melontaa aloittelevalle ja itseoppineelle melojalle. Peruskurssilla opetellaan mm kanoottiin ja kajakkiin meno, erilaisia tapoja kääntää kanootti, pysäyttää se nopeasti, alatuki sekä taka- ja etuperäsimellä ohjaaminen. Kurssilaisilla on myös mahdollisuus kokeilla kaatumista ja kaatuneen melojan auttamista kanoottiin. Suurin osa ajasta melotaan erilaisilla yksikkökajakeilla, mutta perusopetusta voidaan antaa myös kaksikkokajakeilla, koskikajakeilla ja avokanooteilla. 

Peruskurssilla on myös turvallisuuskoulutusta ja opetellaan seuran melontakäytäntöjä. Peruskurssilla opetetaan kanootin turvatarkastus ja opetellaan liikkumista muun vesiliikenteen seassa, mihin Niemen satama-alue ja Kahvisaaren lähivedet antavat hyvät mahdollisuudet.

Jatkokoulutus

Melontatekniikkaa kehitetään torstairetkillä, iltamelonnoissa kokeneiden melojien seurassa ja jatkokursseilla. Jatkokoulutukseksi sopii ohjatut helpot melontaretket. Kokemuksen karttuessa voi osallistua melonnan kattojärjestön tai muiden melontakoulutajien melontaohjaajakurssille. Ohjaajat voivat ottaa tavoitteeksi melontaopaspätevyyden saamisen.

Vesisamoilijat järjestää erilaisia opetustilaisuuksia aiheena matka- ja pimeämelonta, aallokko- ja pelastusharjoitukset. Näistä tiedotetaan nettisivujen uutisissa, Facebook-sivulla, twiiteillä ja Kahvisaaren ilmoitustaululla. Koskimelojat ja kanoottipooloilijat ovat hyviä kanootin käsittelyssä ja pelastamisessa. Ratamelojat hallitsevat eteenpäinmelonnan, harjoittelun ja valmentautumisen. 

Talvisin harjoitellaan kajakin käsittelyä, pelastautumista ja pelastamista Kivimaan uimahallissa. Lähes kaikki eskimokäännöksen taitajat ovat opetelleet perusteet uima-altaassa. Vuorot ovat avoimet kaikille seuran jäsenille ja siellä on myös ohjattua opetusta lapsille.

Melontavarusteiden vuokrauskoulutus

Melontavarusteita saavat vuokrata vain pätevöitetyt henkilöt. Jos sinulla on kiinnostusta oppia erilaisen melontakaluston ominaisuuksista ja melontaturvallisuudesta enemmän, tule keväällä järjestettävään koulutukseen mukaan. Silloin voi olla myös seuran apuna iltamelonnoissa.

Melontakurssien vetäjien tekniikkakoulutus

Jos haluat oppia paremmaksi melojaksi, muiden opastaminen opettaa myös sinua. Melonnan peruskurssin apuvetäjältä vaaditaan muutaman vuoden melontakokemusta vaihtelevissa olosuhteissa esimerkiksi melontaretkillä järvi- ja jokiolosuhteissa. Peruskurssien vetäjät ovat koulutettuja melontaohjaajia tai melontaoppaita. Hekin tarvitsevat melontatekniikan opetusta. Keväisin kurssien vetäjille ja apuvetäjille tarjotaan eteenpäinmelontakoulutusta videoanalyysin avulla. Lisäksi Vesisamoilijat kannustaa jäsenistöään ulkopuolisiin pätevöitymiskoulutuksiin ja maksaa myös merkittävän osan kustannuksista.

Oppilaitosten, yritysten ja yhteisöjen melontakokeilut

Vesisamoilijat melottaa touko-, elo- ja syyskuussa yli 500 koululaista, opiskelijaa ja opettajaa. Vetäjät ovat samoja kuin peruskursseilla. Parin tunnin aikana opetellaan ydinasiat melontakaluston käsittelystä maalla ja vesillä sekä perusmelontatekniikka. Aikaisemmin useamman kerran meloneet oppilaitosryhmät voivat päästä myös päiväretkelle Vesijärvelle kokeneiden ohjaajien valvonnassa. 

Koululaismelontaa Vellamo melontastadionilla
Koululaismelontaa Vellamo melontastadionilla.

Lisätietoa peruskursseista, oppilaitosten sekä yritysten ja yhteisöjen melontakokeiluista.

Katso perustekniikan opetusanimaatio.
Comments