Freestylea

Ruunaan Neitikoski on kaukana mutta matka on sen arvoinen.
Ruunaan Neitikoski on kaukana mutta matka on sen arvoinen.

Freestylemelonta on vauhdikas ja akrobaattinen laji, jossa tehdään erilaisia temppuja kosken virtauksia hyödyntäen. Liikkeiden tekemiseen käytetään pääasiassa seisovia aaltoja ja stoppareita, mutta myös virranrajat käyvät temppujen harjoitteluun. Suomessa suosituimmat melontapaikat ovat Kymijoella, Lieksan Neitikoskella ja Torniojoella.

Kajakki on n. 2m pitkä, kevyt ja tasapohjainen "surffauspulkka". Kypärä, koskiliivit ja koskiaukkopeite takaavat turvallisuuden.

Harrastajaltaan freestyle vaatii fysiikan lisäksi melontatekniikkaa eskimokäännöksestä lähtien ja virranlukutaitoa sekä ennen kaikkea rentoa asennetta. Freestyle muuttuu helposti harrastuksesta elämäntavaksi, jossa sopivaa aaltoa metsästetään ympäri maailmaa. Ikä ei ole ongelma, sillä suomestakin löytyy harrastajia 12-60v ikähaitarista.

Kilpailtaessa freestylemelonta on arvostelulaji, jossa suoritus pisteytetään vaikeusasteen ja monipuolisuuden perusteella. Kilpailijalla on 45 sekuntia aikaa näyttää osaamisensa. Sarjoja on neljä: kajakit (K-1), kanadalaiskanootit (C-1), avokanootit (OC-1) ja Squirtit. Kansainvälinen kanoottiliitto organisoi MM-kilpailut joka toinen vuosi ja välivuosina ratkotaan Euroopan mestaruus. 

Vesisamoilijoiden Teemu Väliahdet on saavuttanut nuorten MM 4. sijan.

Maailmanmestari Nick Troutman valmistautumassa MM-kisoihin Niilillä.

Teemun temppuja tasaisella vedellä on myös videolla.


Riina 10v osaa jo freestylen näyttäviä liikkeitä (Kuva: Jorma Honkala, Kivimaan uimahalli, 2012) 

Lisätietoa melonnasta kiinnostuneellenuorelle ja kilpailijalle.

Comments